Tények, tévhitek a minőségi mutatóról – 1. rész

Szerző: Dátum: aug 2, 2009 Kategória: Google AdWords

Az AdWords minőségi mutatója fontos, de nem egyedüli mérőszáma kampányainknak. Időről időre felmerülnek fontos kérdések ezzel kapcsolatban, amelyekre a neten többnyire már megtalálhatóak a válaszok. Összegyűjtöttem néhány kérdést, tévhitet, hogy tisztázni lehessen ezeket a kérdéseket.

A minőségi mutatót számos tényező befolyásolja. Nem mindegy, milyen egy-egy kulcsszó vagy hirdetés átkattintási aránya, de fontos, hogy megjelenő hirdetés szöveg harmonizáljon a kulcsszó listával és annak az oldalnak a tartalmával, ahová a felhasználót visszük (ez az ún. landing page vagy “érkezési oldal” vagy céloldal). Hal Varian videója ezt részletesen bemutatja, azonban még egy ilyen részletes bemutató után is maradnak nyitott kérdések a mindennapi használat során.

Néhány angol blog bejegyzéséből szemezgetek. Kiváló tanulmány az AdWords Agency Blog – Quality score of the week sorozata, de a Search Engine Journal is megjelentetett egy három pontból álló listát. Nézzük most meg, mi minden apró, de fontos információ derül ki ezekből a bejegyzésekből.

A hirdetés pozíciója nem befolyásolja közvetlenül a minőségi mutatót

Rossz megközelítés abból kiindulni, hogy a minőségi mutató javulása a jobb pozíció közvetlen hatása. Ha egy hirdetés átlagos pozíciója 2-3 közötti érték, akkor is lehet 10-es pontszáma! A fontos, a megfelelő CTR vagy az átkattintási arány. Az ugyan igaz lehet, hogy az első helyről vélhetőleg nagyobb forgalom érkezik és így akár jobb CTR-t lehet elérni, azonban a minőségi pontszám növekedése ilyenkor ennek a CTR növekedésnek köszönhető és nem a jobb pozíciónak.

A kulcsszavak illesztési típusa nem befolyásolja közvetlenül a minőségi mutatót

Önmagában az, hogy egy kulcsszó azzal a bizonyos nagyon általános egyezéssel szerepel például a jóval szűkebben értelmezett Pontos egyezés helyett, nem jelenti a minőségi pontszám romlását. A rosszabb eredményt a túl tágan értelmezett általános egyezés hozadéka eredményezi, mivel sokkal több megjelenést mellett várhatóan nem lesz arányosan több a klikkelés. Ez pedig a CTR romlásához vezet és ez a CTR érték csökkenés hozza majd magával idővel a minőségi pontszám romlását. Ha tehát valakinek bejött az élet és általános egyezéssel is gyönyörű átkattintási arányt képes elérni, annak nincs mitől tartania 🙂

A konverziós számok nem befolyásolják a minőségi mutatót

Tévhitben él, aki azt hiszi, hogy a jobb konverziós eredmény jobb minőségi pontszámhoz vezet! Egészen egyszerűen semmilyen hatása nincs rá, ezért felesleges olyan konverziós célokat beállítani, ami több konverzióhoz vezet. Ha vásárlás a cél, ne a kosárba helyezés legyen a konverzió, mert az téves következtetésekhez vezethet.

A céloldal korábbi rossz minősítése befolyásolja a jövőbeni értékelését

Ha valaki erre a téves következtetésre jut, az gyorsan felejtse el 🙂 Ha ez igaz volna, egy rossz döntés a múltban végigkísértene a kampány további életútján. Ha azt látjuk, hogy egy céloldal minősége rossz, javítsunk a tartalmán! Amint az AdWords újraellenőrzi, új pontszámot fog kapni, teljes mértékben eldobva a korábbi, esetleg rosszabb értékelést!

Folyt. köv.

Azt hiszem egyszerre elég ennyi feldolgozandó információ 🙂 Mindenki tegye magáévá azokat a pontokat, amelyek számára új információkat hoztak és kezdjen neki a kampányok optimalizálásának. Hiszen A lényeg, az eredmény 😛

Van még néhány pont, amit összegyűjtöttem, ezeket is hamarosan megjelentetem.

Szóljon hozzá!